• 006.jpg
  • 013.jpg
  • 016.jpg
  • 048.jpg
  • 093.jpg
  • 196.jpg

Aanplant van nieuwe vlechtheggen


Stichting Streekrekening Het Groene Woud is in het najaar van 2011 een project gestart met het Vlechtheggen-project. Doel is het stimuleren van de aanleg van vlechtheggen in Het Groene Woud.

 

Vlechtheggen kwamen vroeger veel voor en dienden als veekering of erfafscheiding. Helaas zijn de meeste van deze heggen in Noord-Brabant verdwenen. Door deze weer aan te planten wil de Stichting een bijdrage leveren aan de verbetering van de biodiversiteit en van het cultuurhistorische karakter van Het Groene Woud.

 

De Stichting de Brabantse Boerderij en de Stichting Het Roois Landschap voeren het project uit. Natuur(werk)groepen, IVN’s, andere geïnteresseerde groepen en grondeigenaren binnen Nationaal Landschap Het Groene Woud zijn inmiddels deelnemers aan het project.

 

In het voorjaar van 2012 is gestart met een theoretische en praktische cursus. In het najaar van 2012 zijn door de deelnemende groepen op verschillende locaties heggen geplant. Nu volgt er een aantal jaren van regulier onderhoud en omstreeks 2018 zijn de struiken geschikt om gelegd en gevlochten te worden.

 

Dit project heeft een "spin-off" gekregen door de oprichting van de Stichting Vlechtheggenambacht. Om het ambacht van het leggen van heggen in Brabant en Limburg in stand te houden is de SdBB initiatiefnemer en mede-oprichter van een stichting die zich ten doel stelt om het Vlechtersambacht met alles wat daarbij komt kijken nieuw leven in te blazen en onderzoek te doen naar gebruikte gereedschappen en technieken.

 

Informatie over vlechtheggen: algemene folder en/ of flyer

 

Neem contact  op met de Projectcoördinator voor informatie, projecten, cursussen, excursies, lezingen of workshops.

 

of ga naar de website:  Vlechtheggen

 

View the embedded image gallery online at:
http://vlechtheggen.nl/vlechtheggen#sigProId3126ab37a4

Contact

Wim de Vrij
Coördinator
Vlechtheggen Zuid-Nederland
tel. 0413 - 478252
of 06 - 23370534
info@vlechtheggen.nl

 

logoPBC logo Brabants landschap  logo Limburgs landschap  HGW Label Logo nieuw 
Logo SdBB 
NPL logo 2013 fonds voor cultuurparticipatie logo dtop